Aflevering 4

Gepubliceerd op 12 april 2019

Brandende afvalberg Wilp geblust met zand

Aflevering 4, gepubliceerd op 12-04-2019 geschreven door Jildou Visser
Een brandende berg afval bij afvalverwerker Attero in Wilp houdt brandweerkorpsen van Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland zo’n twaalf uren bezig. Het is een uitdagende brand, want door de grote hoeveelheid afval is blussen met water in de berg niet mogelijk. Besloten wordt om de brand af te dekken met zand. De rook wordt zoveel mogelijk met waterstralen neergeslagen.

Brandweer Sportbond presenteert volle sportkalender

Aflevering 4, gepubliceerd op 12-04-2019 geschreven door Jildou Visser
Regelmatig fysiek trainen is belangrijk voor het functioneren van brandweerlieden, stelt Peter Peperkamp, bestuurslid van de Brandweer Sportbond Nederland. ‘Als je fysiek goed in elkaar zit, ben je mentaal ook sterker en presteer je beter.’ De Sportbond ondersteunt sportevenementen voor brandweerlieden die in het land worden ge organiseerd, hetzij financieel, hetzij met publiciteit. Het grootste evenement dit jaar is de World Police & Fire Games (WPFG) in augustus in Chengdu in China. Een ultiem sportevenement waar deelnemen en sociale contacten het belangrijkste doel is. De WPFG wordt in 2021 in Rotterdam georganiseerd.

Databank L&O, actueel inzicht in beschikbaar materieel

Aflevering 4, gepubliceerd op 12-04-2019 geschreven door Jildou Visser
Welke logistieke middelen kun je in de incidentbestrijding ter plaatse laten komen? De databank Logistiek & Ondersteuning (L&O) geeft daar straks het antwoord op. In de databank is in eerste instantie al het materieel dat de regio’s beschikbaar hebben, opgenomen. Later wordt daar ook specialistische kennis en expertise aan toegevoegd, laat Bas Bor, projectleider van de databank L&O, weten. Het is een van de deelprojecten van L&O binnen het programma Grootschalig en Specialistisch Optreden Brandweer Nederland (GBO-SO).

Duidelijk verband mensen met schulden en brand

Aflevering 4, gepubliceerd op 12-04-2019 geschreven door Jildou Visser
Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant start een samenwerking met incasso- en deurwaardersorganisatie GGN. Aanleiding voor de samenwerking is dat GGN een duidelijk verband heeft ontdekt tussen mensen met problematische schulden en brand. De samenwerking bestaat uit het opzetten van een pilot en de beantwoording van meerdere vragen over de inwoners van de regio. ‘Zij hebben zoveel meer informatie dan wij’, laat Catelijne Zantboer, projectmedewerker Brandveilig Leven, weten. ‘Bovendien hebben zij een creditlab, waar wordt gebrainstormd over veel verschillende vraagstukken.’

Evaluatie Drenthe: ‘Verbinding met samenleving kan beter’

Aflevering 4, gepubliceerd op 12-04-2019
Tijdens droge zomerperiode van vorig jaar waren in Veiligheidsregio Drenthe enkele grote incidenten en natuurbranden, waaronder een afvalbrand bij Nieuw-Dordrecht en een natuurbrand bij Wateren. De regio heeft deze inzetten geëvalueerd en concludeert: bij incidenten wordt slagvaardig en vakkundig opgetreden, hulp van de omgeving, zoals boeren die bijsprongen met extra water, droeg bij aan het snel bestrijden van incidenten en er moet meer aandacht zijn voor de behoefte van de inwoners.

Interventiekleding vervangt kazernekleding in Haaglanden

Aflevering 4, gepubliceerd op 12-04-2019 geschreven door Ellen Schat
Brandweer Haaglanden is overgestapt op nieuwe interventiekleding. Het vervangt de kazernekleding en kan worden gedragen bij inzetten waarvoor het bluspak niet nodig is, zoals liftopsluitingen en wateroverlast. ‘Het is een nieuw en modern kledingconcept dat past bij de huidige tijd en past bij ons diverse brandweerwerk’, aldus projectleider Rijk Vogelaar.

Koning en minister in gesprek met Brandweer Midden- en West-Brabant

Aflevering 4, gepubliceerd op 12-04-2019 geschreven door Jildou Visser
Fort Oranje, de samenwerking tussen crisispartners, de geleerde lessen sinds de brand bij Chemie-Pack in 2011, agressie tegen hulpverleners, multidisciplinaire samenwerking en vrijwilligheid. Het waren zomaar enkele onderwerpen die aan bod kwamen tijdens het bezoek van koning Willem-Alexander en minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid aan Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. Het bezoek van de koning met de minister was de zevende in een reeks van bezoeken van de koning met ministers en staatssecretarissen.

Meer meldingen voor brandweer

Aflevering 4, gepubliceerd op 12-04-2019 geschreven door Ellen Schat
In totaal hebben meldkamercentralisten van de brandweer vorig jaar 245 duizend meldingen verwerkt, twaalf procent meer dan een jaar eerder. De brandweer kreeg in totaal bijna 118 duizend brandmeldingen en 127 meldingen voor hulpverlening. Dit leidde tot 76 duizend alarmeringen voor brand en 73 duizend alarmeringen voor hulpverleningsinzetten. Met name de hete zomer heeft gezorgd voor een toename van het aantal berm- en natuurbranden en daardoor extra inzet en langere aanrijtijden. Dat blijkt uit de cijfers van het CBS.

Meterkastkaart helpt inwoners bij uitval van stroom, gas of water

Aflevering 4, gepubliceerd op 12-04-2019
Veiligheidsregio Gelderland-Zuid heeft in de tweede helft van vorig jaar onder inwoners van de gemeenten Buren, Culemborg en Geldermalsen onderzoek gedaan naar de omgang met uitval van vitale voorzieningen. Het resultaat? Er is behoefte aan informatie die geraadpleegd kan worden als er geen stroom is. De regio heeft daarom een meterkastkaart ontwikkeld met daarop de belangrijkste informatie bij uitval van stroom, gas of water.

NVWA: ernstige veiligheidsrisico’s bij hoverboards

Aflevering 4, gepubliceerd op 12-04-2019
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft onderzoek gedaan naar de veiligheid bij het opladen van hoverboards. Alle 29 onderzochte voldoen niet aan de eisen. De tekortkomingen zijn volgens de NVWA zodanig dat ze tot (zeer) ernstige effecten kunnen leiden, zoals brand en explosie.

Natuurbrandbestrijdingsvoertuig Twente volgens Franse normen

Aflevering 4, gepubliceerd op 12-04-2019 geschreven door Jildou Visser
Veiligheidsregio Twente heeft met de aanschaf van zes Camion-Citerne Feux de Forests (CCFM) bewust gekozen voor natuurbrandbestrijdingsvoertuigen die volledig volgens de Franse normen worden gebouwd. ‘De Fransen hebben er goed over nagedacht en er veel ervaring mee. Waarom zouden we het wiel opnieuw uitvinden als dat al is uitgevonden?’, aldus projectleider Ko van Wijland van Brandweer Twente. De nieuwe voertuigen zijn lichter en wendbaarder dan de oude 4x4 modellen en bovendien voorzien van betere veiligheidssystemen.

Regio’s starten met automatisch alarmeren van Salvage

Aflevering 4, gepubliceerd op 12-04-2019
Veiligheidsregio Kennemerland, Zaanstreek-Waterland, Noord-Holland Noord, Noord- en Oost-Gelderland zijn gestart met het automatisch alarmeren van Stichting Salvage. Bij alarmering van de brandweer wordt ook direct de Salvagecoördinator ingeschakeld. Op deze manier kan sneller hulp en advies worden geboden aan gedupeerden en kunnen in een vroegtijdig stadium maatregelen worden getroffen om de schade te beperken.

Rotterdam-Rijnmond opent eerste interactieve belevingswoning

Aflevering 4, gepubliceerd op 12-04-2019
Brandweer Rotterdam-Rijnmond heeft de eerste interactieve belevingswoning voor volwassenen geopend. Inwoners van de stad kunnen er ervaren wat er gebeurt als brand in een woning uitbreekt en ontdekken hoe ze brand kunnen voorkomen. ‘Naast voorlichting op scholen en de club van 1-1-2 voor kinderen in de kazerne van Schiedam, zetten we met deze reizende belevingswoning nu ook stevig in op preventie en zelfredzaamheid van volwassenen’, aldus Peter ­Schuurmans, hoofd van de afdeling Veilig Leven.

Sneller en nauwkeuriger incidentlocatie beschikbaar

Aflevering 4, gepubliceerd op 12-04-2019 geschreven door Jildou Visser
Met behulp van een nieuwe techniek, Advanced Mobile Location (AML) kunnen centralisten van de meldkamer al tijdens een 112-gesprek zien waar de beller zich bevindt. ‘Met deze techniek op mobiele telefoons kunnen we sneller eenheden op pad sturen en ze bovendien de exacte locatie meegeven. Een groot voordeel, want 112-bellers weten niet altijd hun exacte locatie’, aldus Robert du Pree, teamleider brandweer bij de Meldkamer Rotterdam.

Stuur jouw brandweer vakantiefoto’s in

Aflevering 4, gepubliceerd op 12-04-2019
Of je nu geniet van een welverdiende vakantie aan de andere kant van de wereld, met een cocktail op het strand van een tropisch eiland ligt, op citytrip gaat of de bergen in trekt, neem in ieder geval het fototoestel mee. Breng je een bezoek aan een kazerne in het buitenland, zie je bijzondere brandweervoertuigen, beland je bij een oefening of zie je een inzet van dichtbij? Leg het vast. In het septembernummer van Brand&Brandweer publiceren we weer de leukste en meest bijzondere brandweervakantiefoto’s. Foto’s van minimaal 500 kb kun je onder vermelding van de locatie waar de foto’s zijn gemaakt, tot 14 augustus sturen naar b&b@sdu.nl.

Trainingsunit voor testen spanningsloosheid bij 25 kV spoorlijn

Aflevering 4, gepubliceerd op 12-04-2019 geschreven door Jildou VIsser
Nederland kent enkele treintrajecten die met 25 kV een veel hogere spanning hebben dan de reguliere 1,5 kV die bij bijna alle bovenleidingen is toegepast. Naast dit verschil in spanning, zijn ook de veiligheidssystemen van de bovenleidingen anders en heeft de brandweer een grotere rol in het controleren van de spanningsloosheid bij een incident. Dit is niet altijd even makkelijk te oefenen, daarom hebben Veiligheidsregio’s Midden- en West-Brabant en Rotterdam-Rijnmond een speciale oefencontainer laten ontwikkelen.

Utrecht sluit overeenkomst voor Nationale Reddingsvloot

Aflevering 4, gepubliceerd op 12-04-2019
Veiligheidsregio Utrecht en Reddingsbrigade Nederland hebben een overeenkomst ondertekend in het kader van de Nationale Reddingsvloot. De regio levert vier vaartuigen plus bemanning vanuit de lokale reddingsbrigades. De reddingsgroep staat 24/7 paraat voor inzet bij een watercrisis of overstroming. Vorig jaar zijn al met 22 andere regio’s afspraken gemaakt over het leveren van een reddingsgroep aan de Nationale Reddingsvloot. In totaal zijn er nu 88 varende eenheden binnen de vloot.

Vol energie aan de slag met energie

Aflevering 4, gepubliceerd op 12-04-2019 geschreven door Hildemarie Schippers
Je hoeft de krant maar open te slaan of te kijken naar een actualiteitenprogramma op tv en het gaat over het klimaat, over het klimaatakkoord, over duurzame energie en over de kosten van maatregelen die gemaakt moeten worden om de ambitieuze klimaat-doelstellingen te halen. Zeker de afgelopen periode rond de verkiezingen voor de Provinciale Staten kwam dit veel naar voren. Ook binnen de brandweer komt steeds meer aandacht voor de energietransitie: een verschuiving naar nieuwe energiebronnen en energieopslagsystemen. Aanleiding daarvoor zijn ruimtelijke ontwikkelingen en de effecten daarvan op de fysieke veiligheid en gezondheid, maar ook incidenten met deze nieuwe energievormen die in de praktijk soms best lastig te bestrijden zijn.

WAS jaar langer in gebruik

Aflevering 4, gepubliceerd op 12-04-2019
Het Waarschuwings- en Alarmeringssysteem (WAS) blijft een jaar langer in gebruik. Dat heeft minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus bekendgemaakt. Het WAS zou per 1 januari 2020 worden uitgefaseerd, maar deze datum blijkt onhaalbaar. Grootste oorzaak daarvoor is dat het aanpakken van roamingproblematiek van NL-Alert in de grensstreek meer tijd kost.

‘Het was een soort omgekeerde inzet’

Aflevering 4, gepubliceerd op 12-04-2019 geschreven door Jildou Visser
‘Bijzonder’, zo blikt duiker Sem van Aerde terug op een inzet in de nacht van 1 oktober. ‘Om 1.30 uur werden we gealarmeerd. Prio 2 voor een persoon te water. Het eerste wat ik me afvroeg was of er geen fout was gemaakt, want een persoon te water is eigenlijk altijd spoed, prio 1.’ Dat de melding klopt, blijkt even later als Van Aerde hoort dat het gaat om een vermissing. Een man is de nacht ervoor niet thuisgekomen en als vermist opgegeven. Op camerabeelden heeft de politie gezien dat hij met zijn fiets in het kanaal is gevallen en daar niet meer is uitgekomen. Wat volgt is een bijzondere duikinzet.