Aflevering 10

Gepubliceerd op 26 september 2018

51ste voltijdopleiding Brandweerofficier van start

Aflevering 10, gepubliceerd op 26-09-2018
Na een intensief selectietraject zijn begin september 21 deelnemers gestart met de 51e voltijdopleiding Brandweerofficier. De komende achttien maanden krijgen zij een gevarieerd lesprogramma en worden ze klaargestoomd om na afronding van de opleiding in een veiligheidsregio aan de slag te gaan.

Brandweer Bedum helpt Wmo-cliënten bij brandveiligheid

Aflevering 10, gepubliceerd op 26-09-2018
Burgemeester Erica van Lente en Brandweer Groningen hebben 19 september het startsein gegeven voor het project Brandveilig Leven: focus op Wmo in Bedum. Dit deden zij door rookmelders te overhandigen aan Piet Laurijsen uit Bedum, die gebruik maakt van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Brandweercongres toch maar twee dagen

Aflevering 10, gepubliceerd op 26-09-2018
Om alle brandweerlieden de kans te geven het Brandweercongres te bezoeken, wilde de congrescommissie dit jaar met de zaterdag een extra dag toevoegen aan het congres. Omdat het aantal aanmeldingen voor deze dag te laag is, heeft de commissie half september toch besloten de zaterdag te laten vervallen en te kiezen voor een tweedaags Brandweercongres op donderdag 11 en vrijdag 12 oktober. De programma’s van vrijdag en zaterdag worden in de nieuwe opzet zoveel mogelijk samengevoegd.

Complexe inzet bij brand in koelruimte vissersschip Harlingen

Aflevering 10, gepubliceerd op 26-09-2018 geschreven door Visser, J.
Als in de middag van 23 augustus brand uitbreekt in de koelruimte van een vissersschip in aanbouw in de haven van Harlingen, lijkt zich een herhaling voor te doen van een brand enkele maanden eerder. Het is hetzelfde schip en hetzelfde ruim. Het enige verschil is dat de brand in augustus vele malen heftiger is en daardoor een stuk lastiger is te bestrijden. Nadat de brand enkele keren bijna lijkt te zijn geblust, laait deze toch weer op. Hoofdofficier van Dienst (HOvD) Marko Fennema schakelt dan de hulp in van twee specialisten op het gebied van scheepsbrandbestrijding uit Noord-Holland Noord.

De nominaties voor de Jan van der Heydenprijs

Aflevering 10, gepubliceerd op 26-09-2018 geschreven door Visser, J.
Welke innovatie wint dit jaar de Jan van der Heydenprijs? De jury heeft uit dertien inzendingen drie projecten genomineerd. Tot en met 10 oktober kan worden gestemd op de projecten Droogte vegetatie meten met behulp van satellietdata van Brandweer Nederland en het IFV, Briefing applicatie van Veiligheidsregio IJsselland en Haaglanden en Langer thuus! van Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. Dit winnaar wordt op 11 oktober tijdens het Brandweercongres bekendgemaakt.

De succesformule van de winnaars van de vaardigheidstoetsen

Aflevering 10, gepubliceerd op 26-09-2018 geschreven door Schat, E.
580 teams hebben dit seizoen alles uit de kast gehaald tijdens de vaardigheidstoetsen van het Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité (ABWC). De winnaars in de klassen oppervlakteredding, 112 en TS-HD zijn inmiddels bekend: Balk, Linschoten en Dodewaard. Wat maakt dat de een wéér kampioen is en een ander van de laagste naar de hoogste plek is geklommen?

Drie genomineerden voor IFV-VVBA-scriptieprijs brandveiligheid

Aflevering 10, gepubliceerd op 26-09-2018
De scripties Analysis of the CEN/TR 12101-5 calculation methodology by means of CFD modelling with FDS 6 van Kevin Smeyers, Multi-scalemodelling of fire in accelerator tunnels: a CERN case study van Melchior Schepers en Cooling of a hot smoke layer by a sprinkler spray. Validation of a CFD model van Nick Tenbült zijn genomineerd voor de IFV-VVBA-scriptieprijs brandveiligheid. De winnaar wordt op 15 november bekendgemaakt tijdens het congres Fire Safety & Science bij het IFV in Arnhem.

Drones van Aerialtronics voor professionele inzetten

Aflevering 10, gepubliceerd op 26-09-2018
UAVs, drones, worden de laatste jaren steeds vaker ingezet tijdens bijvoorbeeld brand- of rampenbestrijding alsook tijdens zoektochten naar vermiste personen. Professionele drones zoals die van Aerialtronics kunnen helpen bij de inzet door middel van de verscheidenheid aan sensoren die men kan integreren. De Altura Zenith ATX8 kan tot 3 kg meedragen, variërend van daglicht- tot thermische camera’s of van chemische tot ‘slimme’ sensoren en heeft een scala aan veiligheidsopties ingebouwd.

Eerste hulpregels bij brandwonden aangescherpt

Aflevering 10, gepubliceerd op 26-09-2018 geschreven door Visser, J.
Verwijder direct alle kleding en sieraden, doe een eventuele luier af, dek de brandwonden af met huishoudfolie en houd de patiënt warm. Dat zijn de aangescherpte regels van de Nederlandse Brandwonden Stichting voor eerste hulp bij brandwonden. Daarbij blijft het credo: veel water, de rest komt later. Koelen blijft essentieel.

Elektrisch redgereedschap flexibeler en sneller inzetbaarADV

Aflevering 10, gepubliceerd op 26-09-2018 geschreven door Visser, J.
In een aantal regio’s is de afgelopen jaren het hydraulisch redgereedschap op de TS vervangen door elektrisch gereedschap. Op de hulpverleningsvoertuigen wordt nog altijd gekozen voor hydraulisch gereedschap. Wat zijn de voor- en nadelen van de elektrische ram, spreider en schaar ten opzichte van de hydraulische varianten? De veiligheidsregio’s Utrecht en Noord- en Oost-Gelderland werken met het elektrische materieel van Lukas. In de regio’s Fryslân en IJsselland werken ze met het redgereedschap van Holmatro. Wat zijn hun ervaringen? Naast deze twee merken bieden ook Weber en Resqtec elektrisch redgereedschap aan, maar deze worden in nog geen enkele regio gebruikt.

Enscenering scheepsbranden met HAAGEN

Aflevering 10, gepubliceerd op 26-09-2018
Op een schip is brandbestrijding cruciaal voor het voortbestaan van het schip en het overleven van het personeel. Afgesloten ruimtes, rook, hitte en giftige gassen kunnen een bedreiging vormen. Hoewel een aantal structurele brandbestrijdingstactieken in veel gevallen kunnen worden toegepast, zijn er tactieken die specifiek zijn bedoeld voor scenario’s aan boord. Binnen de maritieme brandbestrijdingsgemeenschap moeten deze tactieken worden aangeleerd, gedeeld en doorontwikkeld.

Incident bij brand onderstation ProRail Hilversum uniek geval

Aflevering 10, gepubliceerd op 26-09-2018 geschreven door Visser, J.
Een offensieve binnenaanval van brandweerlieden uit Hilversum bij een brand in een onderstation van ProRail, loopt 14 juli maar ternauwernood goed af. Hoewel is bevestigd dat de stroom is afgeschakeld, blijkt dit tijdens de inzet niet het geval. Dit leidt tot een gevaarlijke situatie. Wat is er gebeurd? En welke lessen kunnen worden geleerd? ProRail doet onderzoek naar hoe het kon gebeuren dat de spanning niet volledig was afgeschakeld en deelt de voor-lopige conclusies.

Inspectie onderzoekt bestrijding kerkbrand Amstelveen

Aflevering 10, gepubliceerd op 26-09-2018
De Inspectie Justitie en Veiligheid start een onderzoek naar de bestrijding van de brand in de Amstelveense Sint-Urbanuskerk. Het onderzoek zal zich specifiek richten op de bluswatervoorziening. Omdat hierover vragen zijn gerezen, hebben de gemeente Amstelveen en Brandweer Amsterdam-Amstelland de Inspectie verzocht onderzoek te doen. Bij de brand op 15 september van dit jaar brandde een groot deel van de kerk af.

Invoering C2000 uitgesteld

Aflevering 10, gepubliceerd op 26-09-2018
Vanwege tegenvallende resultaten in de testfase van het spraak netwerk C2000 wordt de invoering ervan uitgesteld tot 2019. Dit heeft minister Grapperhaus van Veiligheid en Justitie in afstemming met de Stuurgroep Vernieuwing C2000 besloten. In de stuurgroep zijn zowel gebruikers als beheerders van het netwerk vertegenwoordigd.

Maatschappelijke impact bij brand, acceptabel of te voorkomen?

Aflevering 10, gepubliceerd op 26-09-2018 geschreven door Visser, J.
Treinverkeer stilgelegd door een grote brand. School dicht door rook van een grote brand. Ruim driehonderd mensen geëvacueerd na grote brand Nunspeet. Grote stroomstoring door brand in transformatorhuisje. Snelweg urenlang dicht door grote brand. Het zijn zomaar enkele krantenkoppen die laten zien dat de impact van brand veel verder kan reiken dan het direct getroffen pand. Welke impact is acceptabel? Waar ligt de grens? En in hoeverre kan de impact worden verkleind? Die discussie wil de Brandweeracademie van het IFV op gang brengen met het rapport Maatschappelijke impact van branden.

Maiskuilincidenten, zeldzaam maar gevaarlijk

Aflevering 10, gepubliceerd op 26-09-2018 geschreven door Visser, J.
Door de extreem droge zomer is de brandweer in augustus en september minstens 33 keer gealarmeerd voor het vrijkomen van giftige gassen uit maiskuilen. Veel vaker dan voorgaande jaren, waarin kuilincidenten nauwelijks voorkwamen. Het zijn vaak geen ingewikkelde inzetten, maar wel incidenten waarbij je het hoofd er goed bij moet houden, zo laat Jetty Middelkoop, Adviseur Gevaarlijke Stoffen (AGS) uit Amsterdam-Amstelland weten. Als lid van de landelijke vakgroep IBGS is ze één van de auteurs van het infobulletin over kuilgassen geschreven. ‘De gassen die vrijkomen zijn erg gevaarlijk, ook als ze nog niet zichtbaar zijn.’

Natuurbranden, samen voorbereiden en bestrijden

Aflevering 10, gepubliceerd op 26-09-2018 geschreven door Maren, A-J. van
Afgelopen zomer was natuurlijk geweldig. Met een bijna mediterrane temperatuur hebben we kunnen genieten van de lange zomeravonden. Heerlijk als je een avond vrij bent. Maar al dat mooie weer zorgde ook voor de nodige problemen. Als eerste en meest tastbare: meer dan 2.800 inzetten met brand in de natuur. Dat zijn dus bosbranden, duinbranden, bermbranden, heidebranden en veenbranden. Gelukkig waren lang niet alle branden even groot. Door snel optreden en opschalen bleven vele klussen beperkt. Druk was het wel. Ruim 2x zo veel branden deze zomer! En dat allemaal in de schoolvakanties waarin het voor veel posten niet makkelijk is om de bezetting op de orde te houden.

Nieuwe inzichten bij pilot commandovoering

Aflevering 10, gepubliceerd op 26-09-2018 geschreven door Visser, J.
De pilot commandovoering loopt ruim een jaar. Hiermee onderzoekt de Brandweeracademie of de theorie van situationele commandovoering zoals die in het rapport uit 2015 is beschreven, in de praktijk ook werkt en beter aansluit bij het natuurlijk menselijk gedrag. ‘De bevindingen zijn herkenbaar. Toch zie ik ook een aantal zaken die ik niet had verwacht. De menselijke factor in commandovoering is nog groter dan we hadden gedacht. De operationele praktijk is complexer dan vermoed. En we handelen in de praktijk nog flexibeler dan we in het model hebben kunnen beschrijven’, vertelt projectleider Hans Hazebroek van de Brandweeracademie.

Sneller ter plaatse en eenheden op maat door loslaten KVT

Aflevering 10, gepubliceerd op 26-09-2018 geschreven door Visser, J.
Hoe kun je zorgen dat je sneller eenheden ter plaatse hebt? Of bij een incident eenheden op maat kunt alarmeren? Twente en Rotterdam-Rijnmond denken het antwoord op die vraag te hebben gevonden. Door de Kazerne Volgorde Tabel (KVT) los te laten en dynamisch of vraag-gestuurd te alarmeren kan volgens hen de meest passende of snelste eenheid ter plaatse komen. Bij de alarmering wordt bijvoorbeeld uitgegaan van de actuele voertuiglocatie en eventuele andere gegevens die invloed hebben op de aanrijtijd. Daarnaast onderzoekt Rotterdam-Rijnmond of waar mogelijk een passendere eenheid bij een incident gezocht worden.

Speciale open dag Groningen voor mensen met beperking

Aflevering 10, gepubliceerd op 26-09-2018
Brandweer Groningen heeft op vrijdag 21 september, een dag voor de reguliere open dag, een speciale open dag georganiseerd voor mensen met een beperking. ‘Het was een zeer geslaagde, bijzondere dag’, blikt Joelle Kuiper van Brandweer Groningen terug. Honderd mensen met een beperking hebben deze dag kunnen kennismaken met de brandweer. Brandweer Groningen heeft deze speciale open dag georganiseerd, omdat de organisatoren merkten dat tijdens de reguliere open dag te weinig gelegenheid is om deze doelgroep de aandacht te geven die het verdient.

Trend zet door: ouderen vaakst slachtoffer van woningbrand

Aflevering 10, gepubliceerd op 26-09-2018 geschreven door Schat, E.
Steeds meer ouderen en beperkt zelfredzamen komen om bij woningbrand. Dat is een van de conclusies uit de trendanalyse van tien jaar fatale woningbranden van het IFV. Nu de vergrijzing doorzet, ouderen langer zelfstandig blijven wonen en Alzheimer onder ouderen volksziekte nummer één wordt, neemt het aantal doden nog verder toe, voorspelt lector Brandpreventie René Hagen van de Brandweeracademie. Met de uitkomsten van de analyse kan gerichter brandpreventie­beleid worden gemaakt.

Zware overtredingen risicovolle bedrijven verder afgenomen

Aflevering 10, gepubliceerd op 26-09-2018
Het aantal zware overtredingen bij risicovolle bedrijven is vorig jaar verder afgenomen. Dat blijkt uit de Monitor naleving en handhaving Brzo-bedrijven 2017. In totaal zijn twee zware overtredingen geconstateerd, waarbij sprake was van een onmiddellijke dreiging van een zwaar ongeval. Een jaar eerder waren dat er nog vier en in 2015 tien.