Aflevering 7-8

Gepubliceerd op 28 mei 2016

Axios introduceert flexibele indeling zwaailichten

Aflevering 7-8, gepubliceerd op 01-07-2016
Het revolutionaire systeem van de Axios modulaire LED zwaailichtbalk tilt de veiligheid en de prestaties van optische signalering naar een nieuw niveau. Met de exclusieve DropLock technologie kunnen met een simpele draaisluiting op iedere gewenste plaats in de zwaailichtbalk zeven high-performance LED-lampen worden geplaatst. Zonder gereedschappen zijn er ontelbaar veel mogelijkheden.

B&B volgt én gidst brandweerveld

Aflevering 7-8, gepubliceerd op 01-07-2016 geschreven door Schat, E.
Al veertig jaar volgt Brand&Brandweer de ontwikkelingen in het brandweerveld op de voet. Tegelijk heeft het onafhankelijke vakblad een gidsfunctie voor de ongeveer 28.000 brandweerlieden die Nederland telt. Zij waarderen met name de vakinhoudelijke kennis. Senior uitgever Roel Roos is trots op het blad, de makers en de lezers. ‘Sommige exemplaren worden letterlijk stukgelezen.’

Bluspakken niet altijd 
optimaal afgestemd op taken

Aflevering 7-8, gepubliceerd op 01-07-2016 geschreven door Visser, J.
De huidige generatie bluspakken biedt voor veel brandweertaken een te hoog beschermings-niveau. Met name bij fysiek zwaardere klussen zoals technische hulpverlening biedt het pak te veel bescherming. Het zorgt ervoor dat het te warm is en kan zorgen voor hittestress. Dat moet veranderen, vinden zowel leveranciers als Maurice Kemmeren van het Kenniscentrum Arbeidsveiligheid, onderdeel van het IFV. Hij vertegenwoordigt de Nederlandse brandweer in de Europese normcommissies. Ondertussen hebben fab

Bouwregelgeving bij seniorencomplexen strookt niet met praktijk

Aflevering 7-8, gepubliceerd op 01-07-2016
De scenario’s waarvan de bouwregelgeving uitgaat, stroken niet met de praktijk in seniorencomplexen. Dat blijkt uit onderzoek van de Brandweeracademie naar recente branden in seniorencomplexen. In maar achttien gevallen van de 77 onderzochte incidenten is het incident volgens het verwachte scenario verlopen.

Brandweer Nederland publiceert handreiking opvang en nazorg

Aflevering 7-8, gepubliceerd op 01-07-2016
De vakgroep Nazorg eigen personeel van Brandweer Nederland heeft begin juni de Handreiking Opvang en nazorg brandweer gepubliceerd. Aanvullend wordt in 2016 een landelijk steunpunt ingericht. De handreiking is afgeleid van de Richtlijn psychosociale ondersteuning geüniformeerden. Het beschrijft de optimale opvang, ondersteuning en nazorg op grond van de laatste inzichten.

Brandweer alarmeert boer

Aflevering 7-8, gepubliceerd op 01-07-2016
Een koe in de sloot langs de A2 bij Abcoude zorgde ervoor dat de brandweer begin juni vroeg in de ochtend werden gealarmeerd. Ter plaatse liet het rund zich niet zomaar vangen.

Brandweer herdenkt collega’s bij vijfde nationale herdenking

Aflevering 7-8, gepubliceerd op 01-07-2016
Brandweerlieden hebben op 18 juni de collega’s die sinds 5 mei 1945 zijn omgekomen tijdens de uitoefening van hun vak herdacht tijdens de vijfde nationale herdenking in Arnhem. Bij de herdenking waren ook Geke Faber van het Veiligheidsberaad en minister Van der Steur aanwezig.

CBS: minder brandweerpersoneel

Aflevering 7-8, gepubliceerd op 01-07-2016
Uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) blijkt dat het personeelsbestand van de brandweer vorig jaar met een procent is gekrompen. De daling komt doordat er minder vrijwillige brandweerlieden zijn en ook aantal ondersteunend personeel is gekrompen. Wel zijn er voor het eerst in acht jaar meer beroepskrachten bijgekomen.

De portofoon: complex en tegelijk eenvoudig

Aflevering 7-8, gepubliceerd op 01-07-2016 geschreven door Ferwerda, C.
Onmisbaar voor snelle, doelgerichte communicatie tijdens inzetten: de portofoon. Goed werkende communicatieapparatuur is al bij veel calamiteiten van levensbelang gebleken. Het maakt deze tot een cruciaal onderdeel van de uitrusting, maar dit is niet altijd zo geweest. De eerste radiozendontvanger ontstond in 1940. Hoe heeft de portofoon zich sindsdien ontwikkeld? En hoe ziet de toekomst eruit?

Holmatro Rescue Experience

Aflevering 7-8, gepubliceerd op 01-07-2016
Holmatro heeft speciaal voor de beurs eRIC begin juni het South Wales Extrication Team naar Twente gehaald voor een driedaagse Rescue Experience. Het team demonstreerde tijdens een uitdagend ongevalsscenario hoe zij met behulp van Holmatro redgereedschappen een bekneld slachtoffer bevrijden uit een modern voertuig. Holmatro’s eigen Rescue Consultant, Ian Dunbar, tevens schrijver van het trainingsmateriaal Reddingstechnieken bij Voertuigongevallen, was verantwoordelijk voor de opzet van het scenario.

Kennemerland introduceert de arbeidshygiënecontainer

Aflevering 7-8, gepubliceerd op 01-07-2016 geschreven door Visser, J.
Arbeidshygiëne staat ruim een jaar in veel veiligheidsregio’s hoog op de agenda. Om invulling te geven aan het principe schoon werken en ook echt schoon terug te keren naar de kazerne, heeft Veiligheidsregio Kennemerland een arbeidshygiënecontainer laten ontwikkelen. De container kan bij grotere branden ter plaatse komen. Erin hangen honderd schone blusjassen en -broeken in verschillende maten, tien reservehelmen, handschoenen, nekflappen en ademluchttoestellen.

Mentale Veerkracht Brandweer: van nazorg naar voorzorg

Aflevering 7-8, gepubliceerd op 01-07-2016 geschreven door Jastrzebski, R
Wat heftige ervaringen kunnen doen met de psyche van brandweerlieden, blijkt tijdens het congres Mentale Veerkracht Brandweer onder andere uit een korte maar indrukwekkende film. Een felle binnenbrand aan de Marnixstraat in Amsterdam escaleert snel tot een gevaarlijke brand waarbij brandweerlieden de dood in de ogen zien. Het congres wil de psychische impact van heftige incidenten verminderen. De rode draad: mentale veerkracht is meer dan nazorg, we moeten naar vóórzorg.

Modernisering 112 meldproces: bellen we over tien jaar nog?

Aflevering 7-8, gepubliceerd op 01-07-2016 geschreven door Haven, J.
Welke nieuwe manieren van melden zijn er al en welke ontstaan in de toekomst? TNO deed onderzoek naar de modernisering van het 112-meldproces en schreef de roadmap Het nieuwe melden op basis van onderzoek, trends en ontwikkelingen. Bellen we over tien jaar nog met de meldkamer? Ja en nee. Tegelijkertijd stelt Arnout de Vries van TNO dat de meldkamer over twintig jaar vrijwel overbodig is geworden.

Nieuwe TS past niet in kazerne

Aflevering 7-8, gepubliceerd op 28-05-2016
De brandweer in het Gelderse Almen heeft naast een nieuwe TS ook enkele kopzorgen gekregen. Het nieuwe voertuig past namelijk niet in de oude kazerne.

Ontwikkeling bij 
ademluchttoestellen 
gaat niet zo snel

Aflevering 7-8, gepubliceerd op 01-07-2016 geschreven door Visser, J.
Waar de ontwikkeling van de TS grote sprongen heeft gemaakt, gaat die bij de ademluchttoestellen niet zo snel, erkennen Marc Ettema van Dräger en Roland Tschöp van Interspiro. ‘De eerste ademluchttoestellen waren zo’n oeruitvinding, die basisprincipes gebruiken we nog steeds’, aldus Ettema. De verbeteringen zitten vooral in de ergonomie, de communicatie en de gebruikte materialen.

Rapport reddingen: brandweer redt om de dag een persoon bij woningbrand

Aflevering 7-8, gepubliceerd op 01-07-2016
De brandweer heeft in 2014 en 2015 in totaal 343 personen bij 152 incidenten gered. De meeste reddingen gebeurden ‘s avonds en ‘s nachts en veel reddingen waren in portiekflats. Een door rook belemmerde vluchtweg was de belangrijkste reden om een redding uit te voeren. Rook was ook, meer dan brand, de oorzaak van letsel bij slachtoffers. Dit zijn de belangrijkste conclusies uit het onderzoek van de Brandweeracademie naar reddingen bij brand.

Redgereedschap: 
sterker, lichter en kleiner

Aflevering 7-8, gepubliceerd op 01-07-2016 geschreven door Visser, J.
Met de komst van steeds meer auto’s op de wegen ontstaan in de jaren zeventig ook meer kettingbotsingen en daarmee een steeds grotere noodzaak voor goed materieel waarmee mensen uit auto’s kunnen worden geknipt. Het eerste materieel is groot en zwaar. In de loop der jaren is dit kleiner geworden, lichter en sterker. Wat zijn de huidige ontwikkelingen? En hoe ziet het materieel van de toekomst eruit?

Robots: het materieel 
van de toekomst?

Aflevering 7-8, gepubliceerd op 01-07-2016 geschreven door Visser, J.
Het brandweermaterieel heeft in de afgelopen eeuwen een flinke ontwikkeling doorgemaakt. Staat de brandweer met robots nu aan de vooravond van een nieuwe grote ontwikkeling? In hoeverre kunnen robots effectief verkennen en blussen? En in hoeverre blijft de mens daarvoor nodig? Tijdens het symposium Robotica van de afdeling brandweerkunde van Brandweer Amsterdam-Amstelland op oefencentrum BOCAS, krijgen de aanwezigen kans om kennis te maken met verschillende typen robots. Wat kunnen ze en wat mo

Van haken en bijlen tot de 
brandspuit en de TS

Aflevering 7-8, gepubliceerd op 01-07-2016 geschreven door Visser, J.
Het brandweermaterieel is in de loop der eeuwen steeds efficiënter en effectiever geworden. In de middeleeuwen was bij brand vooral sprake van bidden en breken, zo vertelt brandweer-historicus Gerard Koppers. Huizen werden neergehaald om stoplijnen te creëren en zo de brand te stoppen. Pas later kwamen er leren brandemmers, de brandspuit, brandslangen en een TS. Er ontstond bluskleding, ademlucht en communicatieapparatuur en toen de technische hulp-verleningstaak erbij kwam is het redgereedscha

Veiligheidsregio Drenthe neemt afscheid van de brandkraan

Aflevering 7-8, gepubliceerd op 01-07-2016
Na jaren van onderzoek en het gefaseerd invoeren van tankwagens, is Veiligheidsregio Drenthe volledig overgestapt op een nieuw bluswatersysteem. 29 watertanks met 15.000 liter water moeten de brandweer bij incidenten voorzien van voldoende bluswater. Met het invoeren van het nieuwe bluswatersysteem neemt Drenthe volledig afscheid van de brandkraan.

Wie is de kampioen? Brandweervaardigheidstoetsen

Aflevering 7-8, gepubliceerd op 01-07-2016 geschreven door Wevers, S.
De periodes van ‘net voor’ en ‘net na’ de zomer zijn belangrijk voor onze wedstrijdploegen bij de brandweer. Kwartfinales, halve finales en dan na de zomer in september naar de finales. De prijzen worden aan het eind van het seizoen verdeeld, nu is de tijd om te pieken. Als ik dit schrijf zitten we midden in het EK voetbal in Frankrijk. De poulewedstrijden zijn in volle gang en het toernooi moet zich nog ontwikkelen. Elk land hoopt op het juiste moment te pieken. Of het nu voetbal, rugby of darts is, we houden van wedstrijden.

Zeeland start met pilot Geen Nood Bij Brand

Aflevering 7-8, gepubliceerd op 01-07-2016
Veiligheidsregio Zeeland is gestart met een pilot van het project Geen Nood Bij Brand. Dit is een landelijke methode om het (brand)veiligheidsbewustzijn en de zelfredzaamheid in zorginstellingen te vergroten. De formele veiligheidsinspecties worden daarbij vervangen door een veiligheidsexpeditie. De eerste veiligheidsexpeditie begin juni gedaan in woonzorgcentrum Hooge Platen in Breskens.

Zonder materieel 
geen brandweer

Aflevering 7-8, gepubliceerd op 01-07-2016 geschreven door Visser, J.
Een brandweer zonder materieel is tegenwoordig niet meer in te denken, want hoe zou je zonder een TS met alle bijbehorende blusmiddelen een brand moeten blussen? En hoe moet je een slachtoffer van een verkeersongeval dan uit zijn of haar auto bevrijden? In de dagelijkse praktijk sta je er vaak niet bij stil waar het materieel vandaan komt, hoe het ooit is ontstaan en hoe het zich sindsdien ontwikkeld heeft. Alles wordt tegenwoordig onderworpen aan strenge normen. Werkt dat belemmerend voor de p

‘Nederland loopt voorop met de meeste innovaties op de TS’

Aflevering 7-8, gepubliceerd op 01-07-2016 geschreven door Visser, J.
In iedere regio is de TS net weer even anders. Waar de ene regio kiest voor een TS met hoge druk en lage druk, kiest een andere regio voor middel druk of drukluchtschuim. Uit een belronde blijkt dat ook de bediening van de pomp, de zwaarte van het chassis en de indeling kunnen compleet verschillend kunnen zijn. ‘Iedere nieuwe TS is maatwerk’, zijn Koen Langenkamp van Ziegler en Remco Niks van Rosenbauwer het eens. Juist door het maatwerk, zien beide bedrijven op de Nederlandse TS meer innovatie

‘We kunnen veel leren 
van andere landen’

Aflevering 7-8, gepubliceerd op 01-07-2016 geschreven door Visser, J.
Een delegatie van de Brandweeracademie van het IFV heeft van 7 tot en met 10 juni de conferentie van de European Fire Service Colleges Association (EFSCA) in Boekarest bezocht. Het uitwisselen van kennis en delen van onderzoeksresultaten staan tijdens de conferentie centraal. ‘We hebben veel interessante dingen gehoord’, vertelt Ricardo Weewer, lector Brandweerkunde van de Brandweeracademie. ‘Vooral naar de onderzoeken van Barcelona en Oekraïne ben ik erg benieuwd.’